2024. június 12. szerda 22:54:29 - Névnap: Villő
magyar deutsch

ÖkoiskolaÖkoiskola munkaterv 2023-2024


Fenntarthatósági témahét - 2023. április 24-28.
"A Föld, közös otthonunk. Egyben nővérünk is, akivel osztozunk a létben, olyan, mint egy szép anya, aki karjai közé zár minket."

Április 24-28. között zajlott a FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT iskolánkban. Jézussal való találkozás minden következménye megjelenik az embert körülvevő világgal való kapcsolatában. Isten művének védelmezése, a teremtésvédelem közös feladatunk. A hetet a Föld világnapjára készített „kirakó” megalkotásával kezdtük. A Vulkán Park szervezésében a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás kapcsolatának fontosságáról hallgattunk előadást. Az épületet körülvevő parkban a biodiverzitást érthettük és figyelhettük meg. A beporzók védelmének érdekében minden osztály keresett egy kertet, ahol rovarhotelt helyezett el. Egy versenyre is hívtuk tanulóinkat. A lakóhelyükön kutakodtak napelemmel ellátott épületek és elektromos autók után. A játékos feladat során több száz fotót készítettek a tanulóink. Reméljük a lelkesedésük és tapasztalataik segítik őket, hogy egyre tudatosabb védelmezői legyenek Isten alkotta Földünknek!


Víz Világnapja - 2023. március 22.
"A Biblia olyan nekem, mint a víz. Ha vizet iszom, megtisztul a testem; ha Isten szavát olvasom, megtisztul a szívem, értelmem és lelkem. Ha nem iszom vizet, kiszárad a testem, s ha nem olvasom Isten szavát, kiszárad az életem."

Iskolánk tanulóival ma reggel üzeneteket fogalmaztunk meg a víz fontosságáról. Természetesnek vesszük, hogy jelen van az életünkben. Ezért is fontos felhívni mindenki figyelmét arra, hogy mennyire fontos a védelme. "ÜZENET A PALACKBAN…" projektünkkel talán tudtunk egymásra hatni, tudtunk elgondolkodni a megfelelő hozzáállásunkról.


AUTÓMENTES NAP 2022
Ferenc pápa beiktatásakor is utalt rá, hogy mennyire fontos számára a környezetvédelem. Az embert a teremtés őrének nevezte, Isten természetben feljegyzett tervének őrzőjeként utalt rá. Eme gondolatai motiválóan hatottak ránk. Igyekszünk egyre környezettudatosabban élni mindennapjainkat itt az iskolánkban is. Ökoiskolaként egyre több lehetőséget kínálunk tanulóinknak. A mai napon környezetkímélő közlekedési formákra hívtuk fel figyelmüket. Öröm volt látni figyelmességüket, hisz nagyon sokan választottak autó helyett más közlekedési eszközt. Népszerű volt a bicikli és az intézmény gyalogos megközelítése, de rollerrel és gördeszkával is érkeztek néhányan. Jóérzés mindannyiunk számára, hogy ha kis mértékben is, de őrzőként tettünk Isten alkotta Földünk megóvásáért!


Ökoiskola munkaterv 2022-2023


Ökoiskola munkaterv 2021-2022

RENDHAGYÓ TANÓRA Áder János köztársasági elnökkel
A "Világ Legnagyobb Tanórája" az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek megismerhetik az ENSZ által 2030-ig meghirdetett fenntartható fejlődést szolgáló 17 Globális Célt. A rendezvénysorozat 2021. október 4-én, 11:00 órakor Áder János köztársasági elnök klímaváltozásról szóló tanórájával kezdődött, amelyre iskolánk felső tagozatos diákjai is bekapcsolódtak online közvetítéssel. Érdekes volt hallani azt a sok új kezdeményezést, amellyel mi is konkrétan tehetünk bolygónk megóvásáért. Például egy fokkal lejjebb húzzuk a fűtést otthon, vagy kevesebb ruhát veszünk, és kevesebb élelmiszert pazarolunk.
A gyerekek képezik a hidat a jövő felé, ezért fontos, hogy minél hamarabb tudatosuljanak bennük a minket körülvevő változások.


Háromnapos önkéntes ifjúsági akció - országszerte és határon túl!


Negyedik éve csatlakozunk ehhez az országon átívelő ökumenikus kezdeményezéshez, amelynek jelmondata: "Több vagy, ha adsz!" A mai gyermektársadalom általában abból a közegből érkezik, ahol megkap mindent, amire szüksége van, (vagy annál is többet). Ezekért a dolgokért nem kell megdolgoznia, természetesnek veszi a kapott értékeket. Ezért ritkán van módja olyan közös kezdeményezésben részt venni, ahol ő maga is tehet másokért, a városért, amelyben él, vagy a bolygóért, amely a jövőjét biztosítja.
Ezért különleges élmény, amikor gyerekek összefogva, együtt, elindulnak, és vidáman, de természetesen a fáradságot nem megspórolva, végeznek olyan tevékenységeket, amelyekkel a környezetükért valami jót tesznek. Október első felében - (a rossz idő miatt néhány nap csúszással) a kezdeményezéshez kapcsolódva - a Szent Benedek-es diákok is elárasztották a várost, gumikesztyűkben, zsákokkal, hogy összeszedjék az eldobott szemetet. Ez a megmozdulás nemcsak azért fontos, mert néhány napig tisztább lesz a város, hanem mert a szemetet szedő kicsik és nagyok felhívják a városlakók figyelmét, hogy legyenek igényesebbek, ne dobják el a csikket, műanyagot, hanem keressék meg a helyét!

Szent Benedek Katolikus Általános Iskola © 2006 Celldömölk by brs
Tanév: ikke - k

Valid HTML 4.01 Transitional