2018. december 12. szerda 17:16:15 - Névnap: Gabriella
magyar deutsch
szt

"Die Vergangenheit ist unsere Hoffnung und unsere Zukunft ist Christus" (Johannes Paul der II.)

Események
2018. december 11 - 2018. december 14.
Étkezési térítési díjak befizetése
2018. december 15.
Tanítási szünet
2018. december 15. 18:00
Szentmise, ádventi gyertyagyújtás ( 3.)
2018. december 16. 16:00
Karácsonyi hangverseny
2018. december 21. 10:00
Iskolai karácsonyi műsor - szünet előtti utolsó tanítási nap
2018. december 22. 18:00
Szentmise, ádventi gyertyagyújtás ( 4.)
2018. december 24. 16:00
Karácsonyi műsor a templomban
2018. december 27 - 2019. január 2.
Téli szünet
További események...

Információk leendő első osztályosok részére

Játékos-suliváró foglalkozás 2019. január 19-én, szombaton Játékos-suliváró 			foglalkozás 2018. november 17-én, szombaton

Jelentkezési határidő: 2019. február 8. (péntek)
Jelentkezési lap letöltése ...

Opera Nagykövetei Program
2018. november 21.
2018. november 21-én Wendler Attila operaénekes, az opera nagykövete, immár második alkalommal tartott előadást a Szent Benedek Katolikus Iskolában. Ezúttal Wolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvola című művének részletei kerültek bemutatásra. Az Opera Nagykövetei Program az Operaház nagyszabású közönségformáló programjainak egyike. Kiemelt célja, hogy az opera és a balett műfaját megismertesse és népszerűsítse a diákok körében.
Fűzfa Balázs előadás
2018. november 20.
2018. november 20-án, kedden délután egy rendkívüli előadáson vettek részt 5. és 6. osztályos tanulóink. A KMKK Kresznerics Ferenc könyvtár meghívására Fűzfa Balázs irodalomtörténész tartott előadást „Mindannyian a Pál utcában nőttünk fel?” címmel. A gyerekek megtekintették az előadáshoz kapcsolódó vándorkiállítást is. A tanár úr interaktív módon hozta közelebb a diákokhoz Móra Ferenc 1907-ben megjelen világszerte ismert regényét: A Pál utcai fiúkat. A regény a mai korban is fontos értékeket tanít, mint: hűség, kitartás, felelősség, egymás iránti elköteleződés.
Egyházmegyei vers- és prózamondó verseny
2018. november 19.
„Ez a könyv a könyvek könyve
Szegényember drága gyöngye
Égi harmat lankadtaknak,
Világosság földi vaknak.”


Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába című verséből vett idézet volt a mottója a 2018. november 19-én Celldömölkön - a Kemenesaljai Művelődési Központban megrendezett - egyházmegyei vers- és prózamondó versenynek. A szervező Szent Benedek Katolikus Általános Iskola a szombathelyi egyházmegye hat katolikus általános iskoláinak diákjait várta.
Az alsós tanulók egy Mátyás királyról szóló mesével vagy mondával készültek. Az 5-6. osztályosok: kötelezően Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába című versét, a 7-8. osztályosok: Dsida Jenő: Diákimádságát tanulták meg. Emellett minden versmondó választott még egy költeményt, amely a táj, a szülőföld és a benne lévő élőlények iránti szeretetét fejezte ki.
Lendvay Istvánné köszöntő szavai után iskolánk irodalmi színpadosai mutatták be Benedek Elek: A soknevű királyfi című meséjét.
Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hisz minden diák kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A díjakat minden versenyzőnek a zsűri elnökei és Tálos József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója adták át.
Gratulálunk a diákoknak és felkészítőiknek!

1. osztályosok
1. hely Szabó Ádám Boldog Brenner János Általános Iskola Szombathely
2. hely: Hajba Zoé Szent Benedek Katolikus Ált. Isk. Celldömölk
3. hely: Weigl Vilmos Árpád-házi Szent Margit Ált. Iskola Kőszeg
Különdíj: Ambrus Anna Mindszenty József Ált. Iskola Zalaegerszeg
Góczán Emili Szent László Általános Iskola Sárvár

2. osztályosok
1. hely: Zakács László Örs Mindszenty József Ált. Iskola Zalaegerszeg
2. hely: Hencz Zsóka Boldog Brenner József Általános Iskola Szombathely
3. hely: Gombkötő Kornél Szent Imre Általános Iskola Jánosháza
Különdíj: Harmath Bence Szent Benedek Katolikus Ált. Iskola Celldömölk

3. osztályosok
1. hely: Polgár Benedek Boldog Brenner János Ált. Iskola Szombathely
2. hely: Zámbó Márta Mindszenty Ált. Iskola Zalaegerszeg
3. hely: Frank Tamás Árpád-házi Szent Margit Ált. Iskola Kőszeg
Különdíj: Busa Letti Szent Benedek Katolikus Ált. Iskola Celldömölk

4. osztályosok
1. hely: Amberboy- Kiss András Árpád-házi Szt Margit Ált. Iskola Kőszeg
2. hely: Patyi Regina Szent Imre Általános Iskola Jánosháza
3. hely: Széll Dorka Mindszenty Általános Iskola Zalaegerszeg

5-6. osztályosok
1. hely: Bende Zsóka Szent Benedek Katolikus Ált. Iskola Celldömölk
2. hely: Preisinger Mátyás Mindszenty Ált. Iskola Zalaegerszeg
3. hely: Fliegler Ábel Szent László Általános Iskola Sárvár
Különdíj: Rácz Fruzsina Árpád-házi Szent Margit Ált. Iskola Kőszeg

7-8. osztályosok
1. hely: Kopácsi Teréz Árpád-házi Szent Margit Ált. Iskola Kőszeg
2. hely: Sarlós Amina Szt Benedek Katolikus Általános Iskola Celldömölk
3. hely: Pap Zsolt Adrián Boldog Brenner János Ált. Iskola Szombathely
Különdíj: Ódor Zsófia Szent László Általános Iskola Sárvár
Megemlékezés Szent Erzsébet ünnepéről
2018. november 16.
2018.november 16-án reggel az iskola tornatermében gyűlt össze az iskola apraja-nagyja, hogy megemlékezzenek kedves magyar szentünkről. Árpád-házi Szent Erzsébet életéről a 4. osztályos tanulók készítettek ünnepi műsort. Erzsébet Európa szerte ismert, az irgalmasság, a lelki nemesség, a jótékonyság és a felebaráti szeretet jelképe. Rövid földi életének 24 éve alatt is teljes és példaértékű életet tudott élni. Erzsébet mindent megtett, hogy a szegényeken segítsen, ezért is lett a Magyar Karitász védőszentje. Élete példája diákjainkat is megérintette. Az osztályok lelkesen gyűjtöttek a rászorulóknak tartós élelmiszereket. Advent elején 12 nagy doboz adományt adtak át a Karitász helyi csoportjának.
Berzsenyi versmondó verseny
2018. november 13.
2018. november 13-án a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban szavalóversenyen vettek részt felső tagozatos diákjaink. Kemenesaljához kötődő költők verseivel és szabadon választott költeményekkel készültek az ifjú előadók.
Iskolánk tanulói a következő szép eredményeket érték el:
7-8. osztály: 2. Sarlós Amina (felkészítő tanára: Lendvay Istvánné
5-6. osztály: 1. Bende Zsóka (felkészítő tanára: Józsáné Dezső Rita)
3. Csanádi Anna (felkészítő tanára: Czuporné Hetényi Rita).
Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítő tanáraiknak!
(fotó: Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium)
Szent Imre ünnepe
2018. november 6.
Az egyház november 5-én ünnepeli Szent Imre herceget. Ezen alkalomból idén a 3. B. osztályos diákok jelenítették meg első magyar királyunk szent életű fiának életét. 4-én a katolikus templomban szentmise keretein belül elevenedett meg fiatal szentünk élete, ahol együtt imádkoztunk közbenjárásáért. 6-án pedig az iskola tornateremében nézhette meg az iskola diákserege a színvonalas, zenés műsort. A tiszta életű, istenhívő, engedelmes, szent, méltó példaképe mai ifjúságunknak.
Határtalanul Lengyelországban
2018. október 22.
Október 22 -én reggel 6:15 órai indulással hét órás buszozás után érkeztünk meg az első úticélunkhoz, Rozsnyóba. Itt először a Református Alapiskolába látogattunk el. Nagyon szívélyesen fogadtak bennünket, még egy kis műsorral is kedveskedtek nekünk. Mi is bemutattuk a településünket és iskolánkat, majd átadtuk az ajándékainkat. Búcsúzásképp egy foci meccsel zártuk le az ismerkedést. Iskolalátogatás után megtekintettük Rozsnyó városát, ahol II. Rákóczi Ferenc is szívesen tartózkodott. Mielőtt a szálláshelyünkre értünk volna, Krasznahorka várához felmásztunk és a kilátásban gyönyörködtünk. Késő este érkeztünk meg a szállásunkra, Iglóba. Itt finom vacsorával vártak minket.
Másnap, reggeli után útnak indultunk Lőcsére. Itt a 15. században épült régi városházát néztük meg először, ebben az épületben ma már a Szepesi Múzeum működik, ahol egy várostörténeti kiállítást rendeztek be. Az épület legszebb része a reneszánsz díszítésű tanácsterem. A nagyterem ajtaját Jókai regényéből ismert lőcsei fehér asszony festménye díszíti. Rövid városnézés után buszra ültünk és Késmárkra utaztunk. Késmárkon született gróf Thököly Imre, akinek a mauzóleumát meg is látogattuk, és elhelyeztük a koszorúnkat a sírján. A szomszédban megtekintettük az evangélikus fatemplomot, ami tiszafából és lucfenyőből készült és az építése során egyetlen szeget sem használtak fel. Innét pedig elsétáltunk a Thököly várig. Késmárk megismerése után tutajra szálltunk. A Dunajecen gorál tutajokon festői túrát tettünk, a gyerekeknek ez egy igazi élmény volt. A tutajokat gorál népviseletbe öltözött, ördögi ügyességgel kormányzó hajósok navigálták. Majdnem két órás hajózás után ismét buszra szálltunk. Késő esti órákban érkeztünk meg Lengyelországba, Krakkó városába. Ebben a városban nem unatkozhat az ember, mert tele van látnivalókkal, templomokkal és érdekes épületekkel.
A harmadik napot itt Krakkóban töltöttük el, ahol felfedeztük a város magyar emlékeit. Felkerestük a Jagello Egyetemet, Thurzó - házat, Mária templomot, a Posztócsarnokot. Krakkó érdekessége a Mária toronyból minden órában megszólaló kürtszó. Ebéd után a megtekintettük a Wawelt, ami egyben a királyi vár, ill. a domb neve is, de itt található a székesegyház is. A várlátogatás után Szent Margit templomban zártuk le ezt a napot.
Az utolsó napon korán keltünk és Magyarország felé vettük az irányt. Előtte azért még megálltunk Nedec festői váránál. A lengyel és a magyar állam közti kereskedelmi úton álló várat, Trianonban csatolták el hazánktól. A várba belépve olyan, mintha visszarepültünk volna az időbe. Megtekintettük a szépen berendezett múzeumi szobákat, a középkori termeket, a börtönt és a vár feneketlen kútját, ahová egy szerencsétlen veszekedés követően beleesett a vár egykori urának felesége, s most fehér ruhájában éjszakánként a vár bástyáin kísért.
A programokat sikeresen megvalósítottuk, a tervezett tevékenységekkel együtt. A tanulók élményekkel gazdagon tértek haza utazásukról. A projekt zárásaként a hetedik osztályosok, a hatodik évfolyamos diákok számára szervezett bemutató előadáson mesélték el élményeiket, a kirándulás során készült fényképek segítségével.
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért
2018. október 18.
Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozott október 18-án, csütörtökön iskolánk. 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak a békéért és az egységért. A gyermek rózsafüzért 2005-ben, Venezuelában indították el. Az alapötletet Szent Pio atya egyik mondása adta, ami így hangzik: „Mennyire megváltozna a világ, ha egymillió gyerek imádkozná a rózsafüzért!”. Innen a kezdeményezés elnevezése is.
A katolikus templomban 9 órakor gyűltek össze az iskola katolikus hittanosai és pedagógusai. Zoltán atya röviden beszélt a kezdeményezésről, majd ezután a gyermekek együtt imádkozták a dicsőséges rózsafüzért. A tizedek között taizéi énekek hangzottak el.
A más felekezetű gyermekek és kisérő tanáraik ez alatt a református templomban interaktív foglalkozáson vettek részt Rác Dénesné evangélikus lelkész vezetésével. Ők szintén a világ békéért imádkoztak.
Az aradi vértanúk emléknapja
2018. október 5.
A 6. b osztályos tanulók a nemzeti gyásznap tiszteletére emlékműsort adtak elő a tornateremben. 1849 október 6-án Aradon kivégezték az 1848-49-es szabadságharc 13 volt katonai vezetőjét. Mártírhaláluk annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává vált, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtéséért, társadalmi haladásáért. Utolsó leheletükkel is szeretett hazájukat és a Jóistent szolgálták. Méltósággal, emelt fővel sorsukat elfogadva indultak a halálba.

„S ők élni fognak, élni mindörökkön,
Szent lesz, örökké szent a sírgödör,
Amíg az eszmény ki nem hal e földön,
Míg a magyar szellem magasba tör,
Az igét, melyért éltet áldozának,
Szívébe írták az egész hazának;
Utódtól fogja hű utód tanulni,
Hogyan kell élni, s hogy lehet meghalni!”

(részlet Palágyi Lajos: Az aradi vértanúk című verséből)
Szent Gellért Nap
2018. szeptember 19.
Szent Gellért püspöknek, a katolikus iskolák védőszentjének napját minden évben megünnepeli iskolánk. Mivel szeptember 19-én szerdán a vízszolgáltatás szünetelt városunkban, ezért erre a napra előre hoztuk a szeptember 24-ére tervezett Szent Gellért zarándoklatot. Reggel Bóka Balázs kispap, - aki a plébánián tölti lelkipásztori gyakorlatát – arról beszélt a gyerekeknek, mennyire fontosak életünkben a barátságok, az egymással megélt szeretetkapcsolatok. Nagyszerű lehetőség, hogy a gyalogtúra alatt olyan társainkkal is találkozhatunk, beszélgethetünk, akikkel eddig ezt ritkábban tettük. Ezekkel a személyes találkozásokkal erősíthetjük közösségi életünket. A reggeli ima után az iskola közössége útra kelt a Ság hegyre, ahol szabadtéri szentmisén vettünk részt. Németh Zoltán atya az 1000 évvel ezelőtt élt szent életét állította példaképül, arra buzdított, hogy a gyerekek hallgassanak nevelőik tanácsára, mint ahogy ezt Imre herceg is tette. A pedagógusok is, mint Gellért a gyerekek javát keresve próbálnak nevelni az iskolában.
A nap lényege: találkozás istennel és egyúttal találkozás az emberekkel, egymással. Jó volt a természetben, gyönyörű napsütésben együtt énekelni és imádkozni, rácsodálkozni a teremtett világra.
Tanévnyitó
2018. szeptember 1.
Szeptember 1-jén délután 5 órakor tartottuk az iskola tanévnyitóját. A rossz időjárás miatt a tornateremben került sor az ünnepélyre. Idén két első osztály indul 36 kisdiákkal. Az 1.a osztály tanító nénije: Thalabérné Pócza Lívia, napközis nevelője: Szeléné Iván Henrietta lesz. Az 1.b osztályban Lampért Krisztiánné lesz a tanító néni, napközis nevelő: Kemendi Hajnalka. A kis elsősök nagy izgalommal és lelkesen várták az új tanévet, vidám verssel készültek a tanévnyitóra. A nyolcadik osztályosok nevében Gudui Eszter és Nagy Máté versei tették színessé az ünnepséget. Czupor Attila igazgató úr beszédében elmondta, hogy az iskola idén ünnepeli 25 éves jubileumát és a tervek szerint a tavasszal elkészül az új épület bővítése. Folyamatban van a régi ebédlő helyén egy új informatikaterem kialakítása. Fehér László polgármester úr is köszöntötte a megjelenteket, kiemelve az első és a nyolcadik osztályosokat. A végzős diákjaink átadták az elsősöknek iskolánk névadójáról, Szent Benedek életéről szóló kis könyvecskét, melyből megismerhetik az ő bölcsességét és tanítását. Három fiatal tanító nénivel bővült a tantestület, Kemendi Hajnalka az 1., Tóth Fruzsina a 2., Révész Réka a 3. osztályban lesznek napközis nevelők. Új hitoktató is segíti a pedagógusok munkáját, Wechterné Lakatos Ágnes személyében.
Igazgató úr Szent-Györgyi Albert szavaival lelkesítette a diákokat, pedagógusokat és a szülőket:
„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog."
Fájó szívvel búcsúzunk
2018. augusztus 9.
„Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyenek észre ott, ahol vagy, nagyon hiányozz onnan, ahonnan elmentél”-szól a Victor Hugó idézet.
Mintha kedves kolléganőnkre, Konticsné Németh Katalinra írta volna a szerző. Iskolánk indulásának kezdeti időszakától, pályafutásának legnagyobb, és utolsó részét itt töltötte.
Kellemes, kedves, nyugodt munkatárs, akinek mindenkihez volt egy szeretetteljes szava, gondolata. Szívesen segített kollégáinak. Imádságos vallásossága, Istenszeretete adott erőt neki ahhoz, hogy az élet nehézségein úrrá legyen. Nagyon fontos volt számára a család. A lelkiismeretes édesanya, példás feleség mintha tudta volna, hogy oly kevés idő adatik számára, hogy együtt legyen szeretett családjával. Mindig igyekezett haza hozzájuk. Viszont a család, ez a kis szerető közösség kiegyensúlyozott hátteret biztosított iskolai feladatai kifogástalan ellátásához. Tanítási óráin türelmes. Bátorító csendes hangon, komoly alkotó munkát végzett a gyerekekkel. Folyamatosan dicsért, így minden gyerek bátran mert megszólalni, és játékosan, megerőltetés nélkül sajátította el minden diák a tananyagot. A tanórai motiválása további ügyes munkára sarkallt minden kisgyereket. Nevelt példájával, emberségével, szeretettel. Következetes volt cselekedeteiben. Volt tanítványai szívesen emlékeznek rá. Minden gyermeket Isten megismételhetetlen, egyedi teremtményének tartotta, ezért tisztelte. Egyformán szerette a gyengébbeket és a jókat.
Kerülte a nyilvánosságot, feltűnést. Sajnos ez a tragédia ismertette meg a nyilvánossággal a nevét, így vált híressé. Felkapta a média, pedig nem ez volt életében a lényeg. Ő alázatosan most is háttérben maradna.
Nézem a fényképedet. A gondtalan mosoly, ragyogó szemek ma is biztatást sugároznak felénk. Biztatást nekünk, hogy imáink, melyeket érted mondtunk, nem voltak hiábavalók. Eljutottak oda, ahol már Te vagy. Biztatást arra, hogy becsüljük meg egymást, fogjuk meg egymás kezét a bajban, örömben. Vegyük észre a másik emberben a jót, ezzel is erősítve közösségünket. Hamarosan kezdődő tanévben „angyalként ott leszel az iskolában, és puha öleléssel veszed majd körbe a gyermekeinket, biztatod őket, fogod a kezüket.” – reménykedik egy kedves szülő, egy édesanya, aki már most érzi, velünk együtt, hogy mit veszítettünk veled.
Nagyon hiányzol, ahonnan elmentél: a Szent Benedek Katolikus Általános Iskolából.
Isten veled, nyugodj békében, emlékedet megőrizzük szívünkben!
Lendvay Istvánné

A gyászmise augusztus 16-án csütörtökön 15:45-kor lesz a katolikus templomban, utána a temetés 17 órakor.
Nyelvi tábor
2018. július 23.
Idén nyáron a hagyományoktól eltérően Celldömölkön szerveztünk nyelvi tábort július 23 és 27. között. A délelőtti játékos tanulás a SZBKI főépületében zajlott, a délutáni programok pedig strandolást, kerékpártúrát, fürdőzést, Sobri Jóska Kalandpark látogatását tartalmaztak.
A táborozó diákok kis csoportokat alkotva lelkesen oldottak meg keresztrejtvényeket, quiz feladatokat, szituációs játékokat játszottak, olvastak, írtak, dalszövegeket hallgattak és egészítettek ki, tesztfeladatokat oldottak, motivációs idézeteket gyűjtöttek valamint kincsvadászaton vettek részt, ahol a football vb aktualitása miatt döntős országneveket, csapatokat, zászlókat, stb. gyűjtöttek a diákok.
Sport napot is szerveztünk. Ez alkalommal szabadtéri és teremjátékok váltották egymást: foci, kézilabda, kosárlabda, kidobó játékok, tollaslabdázás, társasjátékok, Just dance program, filmvetítés biztosította a kikapcsolódást a gyerekek számára.
Az öt nap alatt jól összekovácsolódott a kis csapat; úgy a németes, mint az angolos diákok szép élményekkel gazdagíthatták vakációs palettájukat.
Képzőművészeti tábor
2018. július 16.
Képzőművészeti táborunkat a 2018. július 16 és 20 között tartottuk. Ebben az évben Bakonybélt választottuk helyszínül és egy hatalmas parkkal rendelkező fogadó falai között töltöttünk el 5 napot.
A tábort kirándulással indítottuk. Az eplényi Kaland Hegyre libegővel jutottunk fel, onnan mezítlábas tanösvény vezetett a kilátóhoz. Megcsodáltuk a gyönyörű panorámát, láthattuk a Balatont is, majd ebéd után leérkezve ugrálóvár, trambulin várta a fáradhatatlan gyerekeket. Késő este a Pannon Csillagda éjszakai programján vettünk részt. Délelőttönként rajzos programok várták a diákokat, illetve egy fotópályázat is kapcsolódott az erdős helyszínhez. Kedden délután túrára indultunk, melyet egy nyári zápor is színesített. Szerdán sötétedés után akadályversenyt szerveztünk, melyet nagy izgalommal vártak. A tábor legkedveltebb programja a számháború volt. A gyerekek lelkesen keresték az elrejtett zászlót, rejtőzködtek a bokor mélyén, átgázoltak a bozótoson és összefogtak a csapat sikere érdekében. Csütörtök este tábortűzzel, szalonnasütéssel koronáztuk meg az együtt töltött pár napot. Pénteken ebéd után még várt minket egy vonatos program, melynek keretében megtekinthettük a Hubertlaki Gyilkos tavat, felmásztunk az Odvaskő-barlanghoz, majd visszatérve a faluba egy trófeakiállítást nézhettünk meg.
Élményekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött, melyre mindenki szívesen fog visszaemlékezni.
Hittantábor Egerben
2018. július 9.
Közel 50-en indultunk útnak július 9-én idei hittantáborunkba. A helyszín eltért a sok éve megszokottól, hiszen messze mentünk, egész a Bükk-vidékig. A távoli város, Heves megye székhelye ideális lehetőséget biztosított, hogy több kirándulást tegyünk: megnéztük az egri várat, Lillafüredet, Miskolctapolcát, fürödtünk a helyi strandon, kisvasúton zakatoltunk Szilvásváradon és számtalan szép élményt élhettünk át együtt. Az egri Dobó téren hatalmas kivetítőkön nézhettük a vb-mérkőzéseket, és közös szentmisén vehettünk részt Magyarország egyik legnagyobb székesegyházában, az egri bazilikában. A sok kirándulás mellett azonban mindig jutott időnk a lelki feltöltődésre is: reggelente közös elmélkedés volt mindennap külön mottóval, szentírási résszel és gyakorlati feladattal. A hittantábor a következő öt gondolat köré épült: „Isten szeret téged, ezért légy hálás mindennap, örülj tiszta szívből, kérj bocsánatot a bűneidért, és tégy jót mindenkivel!” Tartalmas, vidám, élményekben gazdag öt napot tölthettünk együtt Észak-Magyarország szép vidékén.
Egy diák élménybeszámolója:
Öt napra mentünk el táborozni Egerbe, hogy megismerjük a várost és a hozzá közel lévő természeti csodákat. Első napon megálltunk Budapesten, hogy megnézzük a Budai Várat, azon belül a Mátyás-templomot. Az út hosszú volt, késő délután értünk a szállásunkra, egy egyetemi kollégiumba. Másnap megnéztük az Érseki palotát, ami nagyon érdekes volt számomra. Délután már kicsit hosszabb túra várt ránk: Szilvásváradra indultunk. Kisvasúttal mentünk fel a hegyre, majd gyalog értünk el a csodálatos Fátyol-vízeséshez, ahol a bátrabbak mezítláb is megmártóztak a forrásvízben. A harmadik napot Egerben töltöttük, délelőtt a várban barangoltunk, délután pedig strandoltunk az egri termálfürdőben, ahol sok csúszda és medence várt minket. Nekem a negyedik nap tetszett a legjobban: már reggel útnak indultunk Lillafüredre, ahol sok barlang és vízesés között vándoroltunk, majd ettünk egy finom ebédet az egyik étteremben. Ezután jött a legizgalmasabb rész: Miskolctapolcán boboztunk, vízibicikliztünk, játszottunk és sokat nevettünk. Utolsó nap még sétáltunk Egerben, vásároltunk az otthoniaknak, majd egy zárószentmisén vettünk részt együtt a bazilika Mária-kápolnájában. Aztán ebéd után elindultunk haza, rengeteg élménnyel gazdagodva.
Túratábor Murauban
2018. július 2.
Murau egy csendes, nyugodt kisváros Ausztriában, a turizmus elsősorban télen nagyon élénk, hiszen az ország egyik legkedveltebb síparadicsoma található itt. Mi is több alkalommal szerveztük ide a téli táborozásainkat. De amit itthon kevesebben tudnak, nyáron is sokan felkeresik ezt a vidéket, kedvelt túrázóhely Ausztriában. Július 2-6-ig töltöttünk itt öt szép, élményekkel teli napot.
Az első nap délelőttje grazi városnézéssel telt, sétáltunk az óvárosban, ahol gyönyörű épületeket csodálhattunk meg, felmentünk a Várhegyre az óratoronyhoz, ahonnan Graz panorámáját láthattuk.
Utunkat folytatva a Grüner Seehez (Zöld-tóhoz) érkeztünk, amely kristálytiszta smaragdzöld színéről kapta a nevét. A buszról leszállva egy rövid túrával értük el a tavat, amely festői látvány volt valamennyiünk számára. Vacsorára érkeztünk meg a muraui szálláshelyünkre. Másnap idegenvezető vezetésével ismerkedhettünk meg a város nevezetességeivel, majd ebéd után a város fürdőjén tudtunk kikapcsolódni.
Szerdán a Kreischberg hegy volt az úti cél, amelyet sítáborainkból már jól ismertünk, most síléc nélkül indultunk el a felvonóval, majd a felső állomástól egy kiadós túrát tettünk a hegycsúcsig és vissza. Az ebédet is a hegyen lévő étteremben, csodálatos környezetben fogyasztottuk el. Külön élmény volt, hogy a túra során hóval is találkoztunk, itt néhányan óvatos hógolyózással is próbálkoztak.
Másnap hosszabb útra indultunk Obertraunba és Hallstattba. Felvonóval itt is 2200 méter magasságig jutottunk, gyönyörködhettünk a környező hegyek látványában, megnéztük a siklóernyősök indulását, a merészebbek egy hóval borított sziklahasadékban csúsztak vissza a felvonó felső állomásához. Itt senki sem úszta meg szárazon. A következő élmény a középállomásnál lévő jégbarlang megtekintése volt. Egy igazi jégpalota, hatalmas jégtömbök, megdermedt vízesések tárultak elénk, a meleg ruhára is nagy szükség volt, hiszen 0 fok körüli hőmérsékleten töltöttünk kb. 50 percet. A hegyről leérve Ausztria egyik legszebb városkájában, Hallstattban töltöttünk egy rövid időt, majd indultunk vissza Murauba. Az utolsó nap délelőttjét még Murauban töltöttük, majd ebéd után indultunk haza, ahol szeretett családtagjaink vártak bennünket.

Sankt Benedikt Katholische Grundschule © 2006 Celldömölk by brs
Tanév: 2018 - 2019

Valid HTML 4.01 Transitional