2022. január 20. csütörtök 5:30:22 - Névnap: Fábián, Sebestyén
magyar deutsch

"Múltunk a reményünk, Krisztus a jövőnk" (II. János Pál)


Kézműves tábor
2021. július 12.
Július 12 és 16 között kreatív alkotótábort szerveztünk azoknak a gyerekeknek, akik szívesen valósítják meg önálló elképzeléseiket és szívesen vesznek részt közös alkotásban. Az első, második osztály inkább barkácsolt, vágott és ragasztott, míg a nagyobbak különböző témákban változatos technikákkal alkothattak. Persze a délelőtti kötött foglalkozások mellett jutott idő kirándulásra, játékra, fürdőzésre, számháborúra, akadályversenyre, pizzázásra, táncra is. A gyerekek a keddi napot a sümegi várban töltötték, bábelőadást láttak, ismerkedtek a középkori vár mindennapi életével. A legmegindítóbb élményünk a Dottó vonaton töltött félóra volt. A gyerekek lelkesen integettek a járókelőknek, akik visszamosolyogtak, integettek, az autósok dudáltak, felpezsdítve és jobb kedvre derítve Celldömölk lakóit. Követtük Simon András szavait: „Te magad légy az Isten mosolya!” és megtapasztaltuk ennek varázsát és másokra gyakorolt pozitív hatását. A gyerekek a héten elkészült munkáikat hazavihették, de a képeken látható, mennyi szép és egyedi alkotást hoztak létre 5 nap alatt. Gratulálunk nekik kitartó munkájukhoz, és reméljük, szívesen gondolnak vissza az együtt töltött hétre.
Benedek-nap
2021. június 15.
A hagyományokhoz híven a tanév utolsó napját nem az iskolapadban töltötték a diákok, ugyanis június 15-én rendeztük meg a Benedek-napot. Ez a nap azonban cseppet sem volt hagyományos! Idén egy különleges programmal készült a Szülői Munkaközösség. Reggel az iskola udvarán bemelegítő tornával indult a nap, kellett is, hogy megmozgassuk az izmainkat, hiszen komoly igénybevételnek lettek kitéve a nap folyamán. Osztályonként indultunk a ligetbe, ahol fergeteges próbák vártak a gyerekekre, hiszen a szülői közösség egy mini „Exatlon-pályát” építtetett az alkalomra. Különféle, izgalmas akadályokon kellett végigmenni. Szabó Benedek, az Exatlon Hungary celldömölki versenyzője is meglátogatta a rendezvényt. A diákok lelkesen kérdeztek és fotózkodtak a sportolóval. Az akadálypályán kívül a szülők ötletes feladatokkal várták a kisebbeket. A jókedvet fokozta még egy finom fagyi is. Az évzárón minden osztály oklevélben részesült, a legkitartóbb diákok pedig külön elismerésben.
Hálásan köszönjük ezt a vidám, élményekben gazdag napot a Szülői Munkaközösségnek, a Celldömölki Önkéntes Tűzoltóknak, pedagógusoknak, volt diákoknak és minden segítőnek a kreativitásért és az áldozatvállalásért.

Benedek-napon készült videó
Gyereknapra
2021. május 30.
Ferenc pápa szerint egyszerű, mindennapi szépség a mosoly. Örömtáncot járva, az akadálypályán végig haladva ez a szépség üdén, őszintén tükröződött a kisgyerekek arcán.

Gyereknapi örömtánc videója
MADARAK ÉS FÁK NAPJA
2021. május 10.
Tavasszal a reggeli ébredésnél jó hallgatni a madarak énekét.
Örömmel hallgattuk mi is kis tanítványaink "kelepelő dalát" a „MADARAK ÉS FÁK NAPJA” alkalmából rendezett témahetünk nyitónapján. Célunk volt, hogy megmutassuk kis nebulóinknak a madarak-fák kapcsolatát, illetve azt, mennyire fontos, hogy mi emberek védjük és óvjuk ezt a kapcsolatot.
Népi hagyományok tapasztalatait ötvöztük modern ismeretekkel a hét feladatainak megtervezésekor. Népdalok, gyerekdalok, szólások és közmondások, galambreptetés színesítették napjainkat.
A zárásként megrendezett játékos akadálypályán együtt örülhettünk a megtapasztalt, megszerzett élményeknek és ismereteknek.
„Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek – mennyei Atyátok táplálja őket.” (Mt. 6,26)
Fájó szívvel búcsúzunk…
2021. május 4.
14 éven át volt plébánosunk és iskolánk lelki vezetője: Nagy Péter atya. 1997-ben érkezett ide, és az első perctől sajátjának tekintette a Szent Benedek iskolát. Jelen volt hétköznapjainkban hitoktatóként, gyóntatóként, lelkivezetőként… Mind a diákok, mind a tanárok számíthattak rá. Együtt játszott a gyerekekkel a táborokban, lelki napokon, kirándulásokon, síeléseken. Mindig szeretett mókázni a kicsikkel, sok ministráns vette körül, együtt focizott velük. Szerette a kiscelli Szűzanya kegytemplomát, sokat fáradozott az egyházközségért.
Május 4-én, életének 69. évében a zalaegerszegi kórházban hunyt el.
Hálás szívvel és imádságos szeretettel gondolunk rá, és kérjük a Jóistent, hogy adjon neki örök boldogságot!
Fenntarthatósági témahét - a Föld napja
2021. április 23.
Milyen örömmel megyünk egy erdőbe kirándulni, vagy messzebbre megcsodálni a természet szépségeit. Kevésszer jut eszünkbe, hogy a bolygó, amin élünk, véges tartalékokat rejt. Ezen a héten a felsősökkel online formában beszélgettünk a minket körülvevő veszélyekről és a felelősségünkről. A kicsik pedig már az iskolában, interaktív foglalkozásokon készítettek színes rajzokat, figurákat, amelyek felhívják figyelmüket, hogy szeressük a Földet és legfőképpen vigyázzunk rá!
Természettudományos délután
2021. március 16.
Az elmúlt évek hagyományához híven a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium természettudományos délutánt szervezett a természettudományok iránt érdeklődő diákok és tanáraik számára. A programra 2021. március 16 –án került sor, a vírushelyzetre való tekintettel online formában. Iskolánkat 5 tanuló képviselte: Bende Zsóka, Lakatos Kitti, Molnár Szofi, Nádasdy Levente és Németh Ábel.
A biológiaverseny témája nagyon aktuális volt, a szervezet védekezőrendszere, a védőoltások és a járványok. A diákjaink nagyon szépen teljesítettek, az előkelő első és második helyezést szerezték meg.
A természettudományos délután Németh József Új–Zélandot bemutató képes útibeszámolójával és az eredményhirdetéssel ért véget.
1848 és napjaink hősei
2021. március 12.
Ferenc pápa szerint a válságból nem tudunk ugyanolyan emberként kijönni. Vagy rosszabbak leszünk, vagy jobbak! 1848 hőseire emlékezünk. Előttük is két választás volt: vagy gyáván megfutamodnak, vagy megtesznek mindent egy jobb világért, szabad országért! Vállalták a nehézséget, a küzdelmet, életüket kockáztatva! És máris eszünkbe jutnak napjaink hősei: akik vállalják a küzdelmet, életüket is kockáztatva. Az orvosok és ápolók, akik lemondanak a pihenésről, sokszor még legalapvetőbb szükségleteikről is, hogy megmentsenek másokat. A boltosok, akik dolgoznak, hogy mi ne szenvedjünk hiányt semmiben. A szülők, akik akár fizetés nélküli szabadságra is elmennek, hogy otthon tanulhassanak gyermekeikkel. A pedagógusok, akik egész nap egy gép előtt ülve próbálják átadni tudásukat, és igyekeznek ahhoz mindenféle új módszert bevetni, hogy lekössék a gyerekek figyelmét. A diákok, akik közül sokan 8-10 órát koncentrálva ülnek a gép előtt, és megpróbálják a lehetetlent, tanulni ilyen körülmények között, barátok és társak nélkül. Akik nem kezdenek online-játékokat játszani óra közben, nem chat-elgetnek a tanári magyarázat alatt, és nem vetnek be minden bevethetőt számonkérés közben…
A válság mindenkit mérlegre tesz. Rajtunk múlik, hogy melyik irányba billen a mérleg. 1848 hőseinek helytállása, bátorsága, hűsége és hazaszeretete segítsen nekünk, hogy majd ha vége lesz a járványnak, jobb emberként folytathassuk utunkat.
Házias konyha, barátságos kiszolgálás…
2021. február 27.
Sokéves álmunk vált valóra, amikor az ősszel végre aktívvá vált az általunk kialakított főzőkonyha. A konyhát az Olajász Kft. üzemelteti négy kedves munkatárssal, gyermekeink pedig az itt készült ízletes ételeket kapják ebédre. A diákok jóízűen fogyasztják az ebédet a modern ebédlőben. Ehhez még hozzájárul, hogy a fiatal szakács kis édességgel jutalmazza azokat, akik mindent megesznek. A gyerekek örömmel viszik vissza az üres tányérokat nevelőik és szüleik megelégedésére. A szülők az iskola honlapján figyelemmel kísérhetik a heti menüt, így látják, mit eszik a gyermekük.
A gyerekbarát étrend, a finom, házias ízek sok diákot visszacsábítottak az iskolai menzára.
Idén is síeltünk
2021. február 23.
Iskolánk a járványügyi szabályok betartása mellett ebben a tanévben is szervezett síelést diákjai számára. Két kisbusszal, kisebb csoportokban vittük a már síelni tudó gyerekeket az eplényi sípályára. A kiszakadás az iskola falai közül, a jó levegő és a mozgás öröme nagy élmény volt a résztvevő tanulóknak. Mindkét napon napsütéses időnek örvendhettünk, a meleg időjárást figyelembe véve a pályák is kiválóak voltak. A gyerekek csoportban, oktatók segítségével síelték végig a napot. Napközben elfogyasztottuk az otthonról hozott szendvicseinket, ez jelentette a kis pihenőt a nap folyamán. Öröm volt látni, hogy senki nem felejtette el a korábbi években tanultakat, mindenki lendületesen, szépen tudott haladni a csoporttal. A sípályáról pozitív élményeket szereztünk, így valószínű, hogy a jövőben szívesen visszatérünk erre a helyre is diákjainkkal.
Árpád-házi Szent Margit
2021. január 17.
Január 17-én szentmise keretén belül emlékeztünk meg Árpád-házi Szent Margitról.
A 4. A osztályos tanulók mutatták be a királylány életét, mely hűen tükrözte az alázatot, türelmet, embertársak iránti tiszteletet, megbocsátást.
IV. Béla király és Laszkárisz Mária bizánci hercegnő gyermekét még a szíve alatt hordozta édesanyja, amikor a tatárok Batu kán vezetésével betörtek az országba. Béla király megkísérelte föltartóztatni őket a Sajónál, de borzalmas vereséget szenvedett, s Dalmáciába kellett menekülnie. A szülők végső szükségükben a születendő gyermeket Istennek ajánlották. Amikor Margit hároméves lett, átadták a domonkos nővéreknek Veszprémben. Tízéves volt, amikor a Nyulak szigetére került, ahol királyi apja kolostort emelt számára. Alázatos, szerény és önmegtagadó életet élt, és szenvedéseit felajánlotta hazájáért. 1261-ben, 19 évesen tette le ünnepélyes fogadalmát. Igyekezett az édesapja, Béla király és testvére, István herceg között dúló családi viszályban közvetíteni. Sikerült is a békét helyreállítania. 29 évesen halt meg.
Margit alázatos lelkülete arra ösztönöz bennünket, hogy Isten hívó szavára figyeljünk.
Szent Imre, a fiatalok példaképe
2020. november 8.
Kedves magyar királyunk, Szent István nagy dolgot vitt végbe, amikor a 11. században a pogány magyar népet megismertette a kereszténységgel, amelynek maga is hiteles követője lett. Nagysága abban is megmutatkozik, hogy gyermekét szentté nevelte, intelmeivel, keresztény példaadásával igazán jó édesapa volt. Gyermeke, Imre pedig, aki fiatalon halt meg, így nem vihette tovább apja örökségét, még ezer év távlatából is csillagként világít a magyar ifjúság előtt: hogyan kell tisztán élni, hűségben és Isten barátságában tölteni el az ifjúkort.
Az ő életét jelenítették meg a 3. osztályosok, akik kicsi gyermekek még, mégis átérezték a régen élt magyar herceg fontosságát, és törekszenek követni az ő példáját.
A nehéz, járványos időszakban kevesen tudtak jelen lenni a templomi műsoron, de a gyerekek szülei és a többi jelenlévő büszkén nézhette a színvonalas előadást.
Szent Gellért ünnepe
2020. szeptember 24.
Az idei évben a vírushelyzet miatt igyekeztünk szabadtéri programokat szervezni. Az ősz első ilyen eseménye a szeptember 24-én ünnepelt Szent Gellért-nap volt. Reggel kis hátizsákokkal, párnákkal felszerelkezve gyalog indultunk a Ság hegy lábához. Osztályonként, kis csoportokba elkülönülve letelepedtünk a Vulkán Park előtti füves területen, ahol a gyerekek elfogyasztották a tízóraijukat, megpihentek, majd kezdődött a szabadtéri szentmise. Zoltán atya Gellértről szóló szavai a Jézushoz való hűségre irányították a figyelmünket. Ne felejtsünk el ebben a mai, rendkívüli helyzetben is hűségesnek lenni. Nagy örömöt okozott a szép napsütéses időben együtt töltött délelőtt. Jó volt közösen énekelni és imádkozni, kérni Szent Gellért közbenjárását.
Évnyitó
2020. augusztus 30.
Kedves Szülők, Diákok, tisztelt Vendégeink!

Az idei tanévnyitót kicsit szűkebb körben ünnepeljük, mint a tavalyit, hiszen akkor nagyon sokan velünk voltak, hogy az újonnan elkészült iskolát megcsodálják. Akkor év elején elmondtam, milyen rendkívüli tanév áll előttünk, a sok újdonságot birtokba vehetjük, használhatjuk végre. Arra senki nem gondolt, hogy ennyire rendhagyó év lesz, és feje tetejére áll a világ.
Most azonban itt vagyunk, nem ígérhetem, hogy ez egy átlagos tanév lesz, de mi mindent megteszünk azért, hogy normál tanév legyen, és júniusig együtt, osztályközösségekben tölthessétek az előttünk álló tíz hónapot.
Nekünk, pedagógusoknak is nagyon furcsa lesz a helyzet, hiszen nem volt még az életünkben olyan, hogy közel fél évig ne találkozzunk diákokkal. Nektek is furcsa lesz, hiszen újra korán kell kelni, minden nap tanulni kell, és alkalmazkodni egymáshoz és a kiszabott szabályokhoz. Ezekből az idén sem lesz hiány, sőt… A járvány megfékezése érdekében sokkal több előírásnak kell megfelelnünk, a mindennapos helyzetekben odafigyelnünk. Ez mindannyiunk közös érdeke. Elsőként a szülők felelőssége, hogy egészségesen jöjjetek iskolába, aztán a mi dolgunk lesz, hogy azok is maradjatok, a ti feladatotok pedig, hogy a szabályok betartása által vigyázzatok magatokra és egymásra.

...tovább az egész tanévnyitó beszédhez...
Nyelvi tábor
2020. július 20.
A Szent Benedek Katolikus Általános Iskola nyelvi tábora 2020 július 20-tól 24-ig került megrendezésre. Mivel első osztálytól nyolcadik osztályig minden korcsoportból jelentkeztek tanulók a nyelvi programokra, a 29 diákot 4 csoportba soroltuk.
Az első osztályos csoport számára olvasó tábort szerveztünk, ahol sok játékos feladat keretében, kreatív foglalkozásokkal nyílt lehetőség a szókincsbővítésre, az olvasás gyakorlására, megkedveltetésére, a szövegértés fejlesztésére, közösségi programok szervezésére. Az elsős tanulókkal mindig egy-egy tanító néni foglalkozott; a délelőttös és a napközis kollégák egyaránt besegítettek a programok megvalósításában.
Két angol és egy német nyelvi csoportot alakítottunk ki. A kisebbek rajzoltak, színeztek, daloltak, mozgásos feladatokat végeztek, szókincsfejlesztő kreatív játékokban vettek részt, idegen nyelvi társas játékokat játszottak, sok játékos feladat által gyarapították tudásukat. A felsős diákok keresztrejtvényeket, kvíz összeállításokat oldottak meg a célnyelven, szövegértő, szókincsfejlesztő feladatokban ügyeskedtek. Egyik kedvenc idén is a dalhallgatás volt, amikor hiányos szöveget egészítettek ki a hallottak alapján. A Kahoot és Wordwall programokat használva a digitális eszközök által tettük még vonzóbbá diákjaink számára a nyelvoktatást.
A délelőtti nyelvi foglalkozásokat ebéd követte, majd minden napra jutott egy kis délutáni színes esemény. Hétfőn a Mesteri fürdőre kerékpároztunk, illetve buszoztunk ki a diákokkal. Kedden sport vetélkedőket tartottunk az iskola tornatermében. Szerdán kézműves foglalkozásokat, csütörtökön pedig a Vulkán Parkig gyalogtúrát, majd múzeumlátogatást és közösségi játékokat szerveztünk. Pénteken moziba mentünk; a filmvetítés után pedig pizzázással, Just Dance programmal és focizással zártuk a hetet.
Köszönjük szépen a kollégák segítségét. Hálásak vagyunk diákjaink lelkesedéséért, aktív bekapcsolódásukért. Reméljük, jövő nyáron is sok diáknak tudunk színes, élményekben gazdag programokat biztosítani a nyelvi tábor keretében.
Kézműves tábor
2020. július 13.
A nyár az idén szinte észrevétlen köszöntött be. A távoktatásban otthon töltött hónapok után jólesett újra találkozni és együtt tölteni egy kis időt a diákokkal egy napközis jellegű rajzos, kézműves táborban, melyet július 13 és 17 között tartottunk az érdeklődő gyerekeknek. Nem volt hiány programokban, sok szép munkát készítettünk és jókat mulattunk együtt. A délelőtti tevékeny munka után délután aktív kikapcsolódás várta a gyerekeket. Mivel kicsi és nagy diák egyaránt részt vett a táborban, hétfőn csapatépítő, ismerkedős akadályversennyel kezdtünk. A 6 fős csapatok tagjai ügyesen dolgoztak együtt, így sikerült minden feladatot teljesíteniük. A számháború újdonság volt a kisebbeknek, de hamar belejöttek és lelkesen olvasták le egymás számát és keresték az elrejtett zászlót. Szerdára biciklis napot szerveztünk. A nagyobbak túrázni mentek, a kisebbek akadálypályán mutathatták meg, milyen ügyesen kerékpároznak, rollereznek. A jó időt is kihasználtuk és meglátogattuk a celldömölki fürdőt, pénteken pedig egy mozizással zártuk a hetet. A délelőtt készített munkákból a tanévnyitóra kiállítást állítunk össze, így a szülők is megcsodálhatják gyermekeik munkáit. Egy nagyon aktív hét áll mögöttünk, szenvedélyes munkával és sok-sok nevetéssel.
Hittantábor a kolostorban
2020. július 6.
Mivel az idén sajnos elmaradtak az utazós táborok, próbáltuk a gyerekek számára színessé tenni a nyár egy jelentős részét. A napközis táborok sorát a hittantábor indította a kolostorban, ahol Zoltán atya kedves vendégszeretettel fogadta a 26 diákot és a pedagógusokat.
Az idei esztendőben lett volna Magyarországon az Eucharisztikus Világkongresszus, amely a járvány miatt 2021-ben várható, ezért a hittantábor eseményei a kenyér köré csoportosultak, hiszen Jézus az élet kenyere, aki az Oltáriszentségben önmagát adja nekünk. Erről hallhattak a gyerekek bibliai történeteket, emellett pedig maguk is gyúrtak kovásztalan és kovászolt kenyeret, amit nagy örömmel el is fogyasztottak. A kolostor udvara nagyon sok játékos feladatra adott lehetőséget. De nem maradt el a túra sem, a Ság hegyre a kráterig gyalogoltak a gyerekek. A napot a közös pizzázás koronázta meg a jó hegyi levegőn. A vízibombázás, a sok kreatív és közösségi játék nagy élményt nyújtott a diákoknak, akik számára a hosszú otthonlét után ajándék volt a társakkal való együttlét.
A napokat a vidám éneklés, kézműves foglakozások, kvízjátékok, kenyérsütés, palacsintázás, fagyizás tette színessé.
Az utolsó napon hálaadó szentmisében fogalmazták meg a gyerekek, miért jelentett élményt hittantáborban lenni: szinte minden gyerek legnagyobb öröme volt, hogy együtt lehetett a rég nem látott barátokkal, iskolatársakkal.

Szent Benedek Katolikus Általános Iskola © 2006 Celldömölk by brs
Tanév: 2020 - 2021

Valid HTML 4.01 Transitional